NAZAJ
Mytilus,-školjke,-klapavice,-ladinke---Školjkarstvo-Mitja-Petrič-s.p052
NAROČILO

Užitna klapavica Mytilus Galloprovincialis

Mediteranska klapavica (znanstveno ime Mytilus galloprovincialis) spada verjetno med najbolj znane školjke v bibavičnem pasu. Je temnovijolična in velika od 5 do 8 centimetrov ter jo zaradi okusnega mesa tudi gojijo.

Živi v večjih skupinah na kamnih in skalah, na katere je trdno pritrjena z bisusnimi nitkami, da je ne odtrgajo niti močnejši valovi. Ob oseki zapre svoje lupine ter se s tem obvaruje pred izsušitvijo. Tako zadrži dovolj vode in lahko ostane živa tudi po več dni. Spada med filtratorje, ki s precejanjem vode črpajo hrano iz vode. Vendar s črpanjem vode, se lahko v njih naberejo tudi povzročitelji raznih bolezni, kot recimo salmoneloze in tifusa, zato moramo klapavice vedno dobro prekuhati.

Školjke niso le okusne…

Kakšna je hranilna vrednost užitnih klapavic?

Užitne klapavice so izvrsten vir vitamina C, tiamina, riboflavina, folata, fosforja in cinka. So izvrsten vir beljakovin, vitamina B12, železa, mangana in selena.
(vir: nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4187/2)

Katere vitamine in minerale najdemo v užitnih klapavicah?

Zelo bogate so s hranili kot so vitamin C, železo, cink, vsi vitamini skupine B, vključno z visokimi vrednostmi vitamina B-12.
(Vir: healthyeating.sfgate.com/vitamin-b12-mussels-4974.html)

Beljakovine

Ena od koristi pri prehranjevanju s školjkami je povečan vnos beljakovin. Beljakovine pomagajo ohranjati delovanje vsake celice v telesu, zagotavljajo strukturno podporo, da se ohrani oblika vaših celic. Poskrbijo tudi za pogon presnovne reakcije, ki je potrebna za generiranje energije. Beljakovine omogočajo celično komunikacijo, ki zagotavlja. da vsaka celica sodeluje ter ohranja splošno zdravje. 1 skodelica kuhanih užitnih klapavic vsebuje skoraj 18 gramov beljakovin, kar je približno 30 odstotkov dnevnih zahtev glede vsebnosti beljakovin za povprečno odraslo osebo.
(vir: nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4187/2)

Jejte zdravo.

Klapavice s certifikatom BIO lahko kupite v vseh ribarnicah Spar in Interspar…

KONTAKTIRAJTE NAS